ESKÜVŐI DJ BLOG

A bejegyzés címe alapján elsősorban a számotokra tökéletes esküvői DJ kiválasztásához, az esküvői DJ árajánlatok értékeléséhez kívánok segítséget nyújtani. Mielőtt erre rátérnénk, egy látszólag egyszerű, de a gyakorlati tapasztalatok alapján mégsem annyira egyértelmű kérdést kell tisztázni...

Hogyan kérjetek JÓL árajánlatot az esküvői DJ-től?

A legtöbb esküvői DJ weboldalán találni fogtok az  árajánlat leadásához szükséges részt, leginkább valamilyen kitölthető űrlap formájában. Én igyekeztem saját oldalamon, az ONLINE AJÁNLATKÉRÉS menüpontban minél több információ megadására lehetőséget biztosítani, de ez esküvői szolgáltatónként változik. Az persze más kérdés, hogy ha a DJ mindössze egy helyszínt, e-mail címet, és dátumot kér Tőletek, akkor mennyire fogtok személyre szabott ajánlatot kapni. A válasz: semennyire, de ezt a későbbiekben részletezni fogom.

Gyakran tapasztalom, hogy bizonyos adatokat nem szívesen adnak meg a párok az ajánlatkérésnél, vagy valamilyen úton kikerülik az adat "kötelező" beírását. A kedvencem a telefonszámhoz beírt "123456789" megjegyzés, ilyenkor nyilván szolgáltatóként is elgondolkozunk azon, hogy mennyire vegyük komolyan a beérkező ajánlatkérést. Ugyanez vonatkozik arra is, amikor "Tisztelt Cím" megszólítással kapunk megkereséseket, apró figyelmesség, de érdemes nevén szólítani a megkeresni kívánt szolgáltatót. Higgyétek el, hogy egyik esküvői szolgáltató sem azért kér be bizonyos személyes adatokat (saját neved, párod neve, telefonszám, helyszín, stb.), mert gyűjti őket. Ennek nagyon fontos okai lehetnek, célszerű tehát ezeket is megadnotok. Vegyünk sorra néhányat ezek közül:

 

  • Név, illetve a párod neve: Számomra ez azért fontos, mert nem csak egy sablon ajánlatot fogtok tőlem kapni, hanem beillesztem a neveteket is, már az árajánlatnál is személyesen szólítalak meg Benneteket, és az e-maileket is szeretem névre szólóan megírni
  • Telefonszám: Ennek több funkciója is van nálam, az egyik ilyen, hogy ha valami nem egyértelmű az ajánlatkérésnél, vagy hiányzik egy adat, akkor egyszerűbb egy gyors telefonhívással korrigálni ezt. Ti pedig máris láthatjátok, hogy az esküvői DJ foglalkozik Veletek, néhány kérdést akár fel is tudtok már tenni ilyenkor, és a telefonos kommunikációból is hallhattok már néhány információt a DJ személyiségéről. A másik, hogy a levelezőrendszerek sokszor kiszámíthatatlan működése miatt (ennek köszönhetően néhány kiküldött árajánlat a spam mappába kerül), én szinte minden esetben szoktam küldeni a megadott telefonszámra egy sms értesítést is az elkészült ajánlatról.
  • Helyszín: Gyakran jön velünk szembe olyan, sajnos nem teljesen alaptalan információ, hogy bizonyos esküvői szolgáltatók a helyszín alapján árazzák be a szolgáltatásaikat, és a prémium helyszínekre drágább árakat adnak. Valóban tudok én is olyan esetről, ahol szimplán a helyszín neve dobta meg az árajánlatot, de itt sem kell mindjárt a legrosszabbra, a "lehúzás" gondolatára tippelni. Nagyon sok ilyen prémium helyszín nehezen megközelíthető, rakodás szempontjából sokszor emberfeletti nehézségeket okozó elhelyezkedéssel rendelkezik, több ember (segítő technikus, stb.) munkáját, nagyobb technikai eszközparkot, jóval több installációs időt igényel. Sokszor tehát ezek a tényezők drágítják az árajánlatot, és nem az, hogy egy felsőbb árkategóriás helyszínre hívják dolgozni az esküvői DJ-t. Nagyon nem mindegy tehát, hogy a DJ - az esküvők többségében gond nélkül - egy személyben 2-3 óra alatt felépíti az esküvőhöz szükséges "átlagos" technikát, vagy pedig önmagán kívül még 1-2 technikust is magával kell vinnie, több hangfalat, fényt telepít a helyszínen. Emiatt fontos a helyszín megadása is az ajánlatkéréseknél.

 

Csodaszép szövegezés, zseniális marketinggel összerakott weboldalak, üres, személytelen szolgáltatókkal

A látszat csal. Nem csak néha, hanem sajnos nagyon sokszor. Megnyitjátok a böngészőt, beírjátok a kereséshez szükséges címszavakat. Nagyjából minden esküvői szolgáltató, esküvői DJ, fotós, filmes, ceremóniamester, stb. keresését így fogjátok kezdeni, hacsak nem vagytok abban a szerencsés helyzetben, hogy tuti ajánlást kaptok valakitől, vagy már személyes tapasztalat alapján keresitek fel az esküvői szolgáltatót.

Manapság bárkinek lehet profi weboldala, ez gyakorlatilag csak pénz, pénz, és persze pénz kérdése. Nagyon sok esetben a weboldal elkészítését végző cég a marketing-szövegíró munkát is elvégzi, így nem csak szerkezetileg, hanem tartalom szempontjából is zseniálisan kivitelezett, ragyogó, profi marketingesek által írt szövegekkel feltöltött weboldalakat adnak át megrendelőiknek. A házasulandó párok pedig egyfajta online katalógusként válogatnak a találati listán megjelenő esküvői DJ-k között, ez a mai felgyorsult világ jellemzője, nem nagyon lehet mit tenni ellene.

A probléma csak az, hogy az esküvő egy családi, meghitt esemény is egyben, és valószínűleg Ti sem szeretnétek egy olyan, profi weboldal mögé bújt szolgáltatóval megállapodni, akinek valódi személyisége és stílusa köszönő viszonyban sincs az oldalon látható tartalmakkal.

 

Hogyan győződj meg arról, hogy valóban az esküvői DJ személyiségét tükrözi-e weboldalának tartalma?

 

Az árajánlat is sokat elárulhat egy szolgáltató igényességről, de a legegyszerűbb mód, ha egy személyesebb hangvételű beszélgetésre is kérsz tőle lehetőséget. Senki nem várja el, hogy egy rakás személyes találkozón, "szereposztó castingot" tartsatok 15-20 DJ számára, és ez nekünk szolgáltatóként is elég nagy feladat lenne. Arról nem is beszélve, hogy egy találkozó egyeztetése rendkívül sok időt igénybe vehet, és időközben egy másik pár lefoglalhatja a "kiszemelt" esküvői DJ-t.

A legjobb megoldás egy online beszélgetés, videohívás, ahol megismerhetitek a DJ stílusát, kommunikációját, és egy kicsit talán a személyiségét is. Valós időben tehettek fel kérdéseket, a válaszokból, beszédstílusból pedig azonnal kiderül számotokra, hogy mennyire szimpatikus az adott esküvői DJ. Néhány ilyen beszélgetés után már jóval nagyobb önbizalommal fogjátok kiválasztani a számotokra tökéletes zenei szolgáltatót.

Czeba Máté esküvő DJ munka közben

 

Árajánlat érkezett az e-mail fiókba. Hogyan tovább?

 

A beérkezett árajánlatok megítélése szubjektív, érdemes azonban néhány dologra különös figyelmet fordítani, tartalmi és formai szempontok alapján. Nézzünk meg néhány tényezőt, amelyek nagyon sokat elárulnak az ajánlatot küldő DJ-ről.

  1. Az ajánlatkérésre adott válasz ideje. Rögtön hangsúlyozva, hogy ez a saját véleményem, és ettől bizony sok szolgáltató eltér, de szerintem az árajánlat kiadásának legkésőbb 48 órán belül meg kell történnie. Ehhez én maximálisan igyekszem is tartani magam, bár nagyon ritkán előfordul, hogy minimálisan kicsúszok ebből az időből. Ez akkor jellemző, ha például közvetlenül a hétvége előtt (pl. csütörtök este) érkezik megkeresés, ilyenkor a pénteki és szombati esküvő miatt jó eséllyel csak vasárnap, vagy hétfő délelőtt tudom elkészíteni az árajánlatot.
  2. Az árajánlat megjelenési stílusa, szövegezése. Itt a korábban is említett személyességre érdemes figyelni. Egy munkájára igényes DJ jól megszerkesztett, megjelenésében is kifogástalan dokumentumot fog küldeni, személyesen, névre szólóan, saját neveteket, esküvőtök helyszínét az árajánlaton belül is feltüntetve. Én minden esetben küldök egy névre szóló kísérő e-mailt is, néhány, ajánlathoz kapcsolódó információval, esküvői szolgáltatói ajánlással, kapcsolat felvételi lehetőséggel. Úgy gondolom, hogy a "Kedves ifjú pár", "Kedves Megrendelő", és hasonló megszólítású, sablon ajánlatokat azonnal a helyén kell kezelnetek, hiszen az adott esküvői DJ a minimális tiszteletet sem adta meg számotokra.
  3. Az árajánlat tartalma. Ennek a résznek objektíven, egyértelműen átláthatónak kell(ene) lennie, a DJ-k egy része viszont a buli mellett már itt is szeretettel alkalmazza "ködgépet". Senki nem várja el, hogy beleássátok magatokat a hang-és fénytechnikai eszközök világába, de ahogy ahhoz sem kell autószerelőnek lenni, hogy tudjuk a Fiat és Ferrari közötti különbségeket, úgy itt is érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi, és milyen minőségű eszközt biztosít számotokra az esküvői DJ. Az a minimum, hogy a használt hangtechnikai rendszer, hangfal márkáját nevezze meg, ez alapján már néhány perc alatt megnézhetitek, hogy egy 40.000 Ft-os gagyi, vagy egy nagyságrendekkel drágább prémium eszközről van-e szó. A fénytechnikánál már nem annyira egyszerű a helyzet, de itt elvárás, hogy az eszközök típusát (pl. robotlámpa, PAR reflektor, akkumulátoros surlófény, stb.) és az ajánlat által tartalmazott darabszámot leírja az esküvői DJ.Így néz ki egy igényes esküvői DJ hang-és fénytechnikája
  4. Rendelkezésre állási idő. Néhány DJ a zenék mellett szeret a számokkal is játszani, és egy látszólag kedvező összeget ad meg számotokra az ajánlatban. Itt rögtön érdemes gyanakodni arra, hogy valami nem kerek a történetben. Jellemzően ennek két oka lehet: az egyik hogy az esküvői DJ gyenge minőségű eszközökkel, vállalkozás nélkül, a szakmaiság teljes hiányával és ezáltal megbízhatatlanul, "olcsójánosként" dolgozik, a másik, hogy egy bizonyos időkorlát (pl éjjel 2 óra, de ez akár már éjfél is lehet) után óránkénti hosszabbítási díjat számol fel az ajánlatban szereplő összegen felül. Mindkét eset sokkal drágább lehet az esküvő végére, mint egy olyan esküvői DJ, aki az árajánlat végösszegét vagy egész éjszakára szólóan, vagy legalább hajnal 3 óráig adja meg, szerződésben rögzítve

Úgy gondolom, hogy a fentiek tükrében már ki tudjátok választani azt néhány DJ-t, vagy más esküvői szolgáltatót, akik közül valaki majd Veletek ünnepelhet és szebbé teheti esküvőtök napját. Ha ezek a "szűrők" jól működnek, akkor a végére csak néhány olyan esküvői DJ marad, akik között már kizárólag csak a személyes szimpátiátok fog dönteni.

Hogyan is működik mindez a gyakorlatban? Tegyetek próbára engem is, kérjetek árajánlatot!

online ajanlat 

 

 

BESZÉLJÜNK TERVEITEKRŐL!

Gyors, online árajánlatot kérnél? Itt megteheted!

Írj nekem elképzeléseitekről, és a legtöbb esetben maximum 1 napon belül elkészítem a személyre szabott árajánlatot. Legyen szó esküvői DJ, vagy rendezvény DJ szolgáltatásról, itt bármilyen ehhez kapcsolódó kérdéssel fordulhatsz hozzám!

(Az üzenetek néha a spam mappában landolnak, így kérlek, hogy azt is ellenőrizd az ajánlatkérés után 1-2 nappal!)

Igényelt szolgáltatások

Esküvői szolgáltató partnerek, akikkel mindig élmény a közös munkaPAPUCSEK JÓZSEF - Ceremóniamester


MOÓR DÁVID - Fényképész


BOKÁNYI ATTILA - Esküvő film, cinematográfia


MÉSZÁROS MÁTÉ - Esküvői fotó


FARKAS STEFÁN - Ceremóniamester


OCSKAY RUDOLF - Ceremóniamester


MIREX - Esküvői film és fotó


KORMOS RÓBERT - Ceremóniamester


DÉBER GÁBOR - Esküvő fotó


KÉRGES MÁTÉ - Esküvő fotó


Paralell Productions - Esküvői film


PINTÉR TAMÁS - Ceremóniamester