ESKÜVŐI DJ BLOG

Az esküvőkön - szerencsére már egyre ritkább esetben - az örömszülők tartani szoktak az esküvői DJ általi zeneszolgáltatástól, gyakran azonosítják a fesztiválokról kialakult képpel, zenei stílusokkal az esküvői DJ személyét. De valóban csak disco, house, és ilyen jellegű zenéket játszik a DJ az esküvőn? Elvárható-e tőle, hogy az idősebb és fiatalabb generációknak egyszerre feleljen meg? Mi a helyzet a mulatós zenével, ki kell-e zárnod ezt a stílust, ha esküvői DJ-t hívsz a nagy napra? A fenti kérdésekre kaphattok választ az alábbi cikkből.

 

 

Az első, és talán legfontosabb gondolat, hogy az esküvői DJ-nek nem egy “fellépés” az esküvőtökön való részvétel, hanem egy szolgáltatás, amit maximálisan a Ti zenei elképzelésetekre, vendégeitek igényeire kell kialakítani. Így tehát nem szívességből, hanem kötelességből kell neki azokat a zenei stílusokat előnyben részesítenie, amit előzetesen megbeszéltek.

 

A jó esküvői DJ soha nem a saját zenei elképzeléseit valósítja meg az esküvőn, nem önmagát “sztárolja”, és meg sem próbálja az általa kedvelt zenéket a násznépre erőltetni, főleg, ha az jól láthatóan nem működik ott a helyszínen.

 

Korábbi cikkben már említettem, de itt fontos megjegyezni ismét azt, hogy nagyon nem mindegy, hogy egy - kevés esküvői rutinnal rendelkező, de “jövedelem kiegészítésként” esküvőket is elvállaló - club DJ-t bízol meg az esküvőd zenei szolgáltatásaival, vagy pedig egy profi, több éves tapasztalattal rendelkező, akár több száz esküvővel a háta mögött lévő esküvői DJ-re bízod a hangulatot.

 

Akkor az a legjobb esküvői DJ, aki bármilyen zenei kívánságot azonnal teljesít?

 

Az általatok kedvelt zenei stílusok, előadók előnyben részesítése, illetve a helyszínen, vendégeitek részéről érkező kívánságok teljesítése persze nem azt jelenti, hogy az esküvői DJ egyfajta “zenegép” funkciót töltene be az esküvőn, és kívánságkosár módjára dobálná be az éppen érkező zenei kéréseket.

Nagyon fontos, hogy az est zenei összeállítását, a zenék sokszínűsége ellenére “fogyasztható” módon állítsa össze, ne tűnjön teljes káosznak a sok zenei kívánság egymást követő teljesítése. Lényeges a vendégek felé történő kommunikáció, hiszen sok esetben tapasztaljuk, hogy az esküvői vendég azonnal szeretné hallani az általa kért zenét, akkor is, ha abszolút nem illik az éppen játszott zenék közé. Ilyenkor el kell magyaráznunk, hogy természetesen teljesíteni fogjuk a zenei kérését, egy picit később, amint az általa kért zene a megfelelő helyre kerül. A legtöbb vendég ezt megértően tudomásul veszi, nagyon ritka esetben találkozunk annyira türelmetlen vendéggel, aki emiatt sértve érezné magát.

Czeba Máté esküvői DJNagyon érdemes odafigyelni minden zenei kérésre, mert néha ilyen dolgok sülnek ki belőlük :)

 

Természetesen a legtöbb zenei kérést teljesítjük, de nekünk ilyenkor szem előtt kell tartani “szakmai” szempontokat, azért bíztatok meg minket, hogy esküvőtök zenei szolgáltatása szakértő kezekben legyen. Így bizonyos zenékre azt kell mondanunk, hogy sajnos nem fér bele az est zenei elképzelésébe, ennek oka lehet a zene hangulata, ismertsége, vagy akár az is, hogy Veletek előzetesen egyeztettük, hogy az adott stílust, előadót, stb. nem szeretnétek hallani az esküvőtökön.

 

Esküvőtök zenei összeállítását általában két fő szempont alapján végezzük el. Minden esetben kérni szoktam egy rövid listát azokról a zenékről, előadókról, amit kedveltek, itt célszerű maximum 30-40 zenét kiválasztani, amelyek valóban nagy kedvencek számotokra. Ilyenkor tudjuk megbeszélni azt is, hogy mi az, amit kizárnátok, és semmiképp nem szeretnétek hallani az esküvőn. Az esküvői DJ tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az ilyen “tiltólistákkal” óvatosan kell bánni, soha nem tudhatjátok előre, hogy ott helyben milyen zenékre indul majd be a buli igazán. Így, ha előzetesen ki is zártatok bizonyos zenéket, azt javaslom, hogy a helyszínen kezeljétek rugalmasan ezt, ha a vendégektől sok kérés érkezik a kizárt stílusokból, előadókból. Számotokra is fontos, hogy vendégeitek is jól érezzék magukat az esküvőn, ilyenkor érdemes egy picit engedni az előzetes elképzelésekből a jó buli érdekében, és az esküvői DJ -re bízni a zenék alakítását :)

Épp emiatt a másik összetevő a zenei vonal kialakításánál az, hogy a helyszínen milyen zenékre hogyan reagál a násznép, mik a kéréseik, stb. Többször előfordult már, hogy az ifjú pár kizárt egy bizonyos zenei stílust, például azzal a mondattal, hogy “az én esküvőmön aztán nem fognak a ’90-es évek gagyi magyar zenéi szólni”. A vendégek azonban nem így gondolták, folyamatosan érkeztek a kérések ebből a zenei stílusból, így - egyeztetve a párral - végül lejátszottam egy blokkot ezekből a zenékből, az eredmény pedig hatalmas buli lett.

 

Mi a helyzet a mulatós zenével?

 

Nem titok, hogy az esküvői DJ megkeresések többsége úgy indul, hogy “azért szeretnénk DJ-t hívni az esküvőnkre, mert nem akarunk mulatós zenékre bulizni”. 

Ez sok esetben működik, is, viszont sokszor azt tapasztalom, hogy a pár letiltja a mulatós zenéket, a vendégek részéről azonban lenne igény erre is. Nekem sem tartozik a kedvenceim közé ez a zenei vonal, és ha nincs rá “kereslet”, akkor saját magam biztosan nem kezdek el lejátszani ilyen zenéket az esküvőn. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy nagyon sok esetben egy jó mulatós zenei blokk mentette meg az adott esküvőt, így egy tapasztalt esküvői DJ rendelkezik legalább annyi rutinnal és zenei felkészültséggel, hogy minimum 60-90 percet képes lejátszani a mulatós zenékből is.

Czeba Máté esküvői DJA "mi esküvőnkön tuti nem lesz vonatozás" mondat elhangzását követően is gyakran történik épp az ellenkezője. Az esküvői DJ legfontosabb feladata mindig a hangulatnak megfelelő zenék lejátszása.

 

Bár az esküvői szokások évről évre modernizálódnak, a menyasszonytánc, menyecsketánc még mindig része az est programjának az esküvők jelentős részén. Ez tipikusan olyan eseménypont, amihez - már csak poénból is - kizárólag a mulatós zenét szoktam javasolni. 

 

A fentiek elolvasását követően valószínűleg mindenki számára egyértelmű, hogy egy óriási tévhit az, hogy az esküvői DJ csak disco zenét játszik. Ugyanolyan zenei felkészültséggel kell rendelkeznünk a régebbi, retró zenékből, mint napjaink kedvelt slágereiből, és megfelelően kell “tálalnunk” azokat a násznép felé.

 

Ha szeretnétek, hogy esküvőtök minden korosztály számára feledhetetlen buli legyen, akkor kérjetek árajánlatot, tegyétek fel bátran kérdéseiteket!

online ajanlat

Facebook

Esküvői pillanatok

Kiemelt esküvői szolgáltató partnerek, akikkel biztosan gördülékeny a munkaPAPUCSEK JÓZSEF - Ceremóniamester


DÉBER GÁBOR - Esküvő fotó


BOKÁNYI ATTILA - Esküvő film, cinematográfia


KORMOS RÓBERT - Ceremóniamester


MAROSI VIKTOR - Ceremóniamester


OCSKAY RUDOLF - Ceremóniamester


MOÓR DÁVID - Fényképész


HOTEL KARDOSFA Zselickisfalud - Esküvő helyszín


SESSION HOTEL Ráckeve - Esküvő helyszín


ÁGOSTHÁZY BOTOND - Esküvő fotó


MIREX FILM&FOTO - Esküvői film & fotó, szelfigép


TÓPART HOTEL Balatonvilágos - Esküvő helyszín


JÁVORI FOTÓ - Esküvői film, fotó