ESKÜVŐI DJ BLOG

Ez a bejegyzés kivételesen nem egy általam megírt, esküvői DJ cikket tartalmaz, viszont sok érdekes, jól körüljárt kérdést találtam benne én is, ezért úgy gondoltam, hogy néhány kiegészítés kíséretében megosztom Veletek itt, a saját oldalamon is. A cikk eredeti szerzője a Daalarna esküvői magazinjánál, a Secret Stories-nál dolgozó Kovács Zsófi, úgy gondolom, hogy sok kollégám nevében köszönettel tartozunk ezért a kiváló munkáért neki. Fogadjátok sok szeretettel az első részt :)

 

Kellemetlen kérdések az esküvőtök kapcsán? Így válaszold meg őket #1

 

Ha hozzáláttatok az esküvőtök megszervezéséhez, biztosan ti is tapasztaltátok már, hogy az örömteli részek mellett mennyi olyan kérdéssel szembesültök, aminek a megválaszolása nemcsak fejtörést, de egy-két kellemetlen pillanatot is okozhat számotokra.

Ilyenkor nemcsak az egymás közti összhangra van szükségetek, hanem fontos az is, hogy a vendégeitekkel és a szolgáltatóitokkal is egy hullámhosszon tudjatok működni, ez pedig sokszor nem is annyira könnyű, min amennyire első pillanatban annak mutatkozik. Ezért összegyűjtöttünk nektek néhány kérdést – remélve, hogy az azokra adott válaszok segítségetekre lehetnek majd, amikor igazán szükségetek lesz rá.

 

 

 

El kell hívnom az elvált szülőm valamelyikének új élettársát?

 

Ez mindig egy árnyalt téma, ahol a köré épülő mondatok mindig tartalmazzák azt a szót: „ha”. Kategorikusan elkülönülő választ nem lehet adni, mindig a szülő-gyermek kapcsolat kell, hogy az elsődleges legyen, és csak másodlagos a szülő-szülő kapcsolata. Természetesen az megint egy másik kérdést vet fel, hogy ez utóbbi mennyire lehet kihatással a házasulandó gyerekre. Ha úgy érzed, hogy a szüleid olyan kapcsolatot ápolnak egymással, ami magába foglalja azt is, hogy a másikuk kísérőjével szemben is elfogadóak, akkor természetesen semmi akadálya, hogy elhívd bármelyiküket. Ha viszont a szülők nem tudtak békében elválni, akkor ne hagyd, hogy ez a ti nagy napotokra is kihatással legyen – nem túl motiváló, főleg egy esküvőn. Sajnos sok szülő nehezen adja meg a kellő tiszteletet a gyermekei felé, és ha ők ezt megtehetik, akkor ti is dönthettek úgy, hogy szeretetben és békében élhessétek meg azt a napot.

ESKÜVŐI DJ TIPP: Az elvált szülők "ültetése" nem csak a vacsora közben, hanem a szertartások alatt is külön odafigyelést igényel, így itt is a szokásosnál alaposabban végig kell gondolnotok például azt, hogy kinek adtok át köszönőajándékot.

Hogyan utasíthatom vissza azt, aki szeretne részt venni az esküvőnkön, mi viszont nem hívnánk meg?

 

Egy esküvő egy olyan esemény, amit szeretünk megosztani a családunkkal és a barátainkkal, mással viszont nem feltétlenül. Ne érezd magad kellemetlenül, ha valaki egyértelmű jelét adja annak, hogy szeretne részt venni az esküvődön, te viszont nem hívnád meg szívesen. Nyugodtan hivatkozhatsz arra, hogy a hely befogadóképessége csak korlátozott számú vendég fogadását teszi lehetővé, illetve érvelhetsz amellett is, hogy csak egy családias esküvőt terveztetek. Jó taktika az is, ha őszintén elmondod, hogy az anyagi lehetőségek korlátozottsága miatt sajnos meg kellett húznotok a létszámot, de természetesen egy másik alkalommal örömmel fogadnátok őt egy közös vacsorára vagy borozásra.

 

ESKÜVŐI DJ TIPP: A vendéglista összeállításánál figyeljetek oda arra, hogy legalább 20-30%-ban olyan barátok, ismerősök szerepeljenek rajta, akikre kiemelten számíthattok az esti buli alatt is. Nehéz meghúzni a határokat,, kit "illik" meghívni, melyik családtag, rokon töltse veletek az estét, de sajnos az egész buli és táncos rész elcsúszhat azon, ha túl sok az "inaktív vendég" a násznépben. Nem utolsó szempont, hogy ez a ceremóniamester, és az esküvői DJ feladatát is nagyon megnehezíti.

 

 

 

Hogyan tudathatom a vendégemmel, hogy őt csak a szertartásra szeretném meghívni?

 

Mindenki ismerősi körében vannak olyan emberek, akiket kedvel annyira, hogy osztozzon vele az örömében, viszont nem érzi annyira bizalmasnak a kettejük között lévő kapcsolatot, hogy az egész esküvő napját együtt töltsék. Ilyenkor jó megoldás, ha csak a polgári vagy egyházi szertartásra invitáljátok meg ezeket a vendégeket. Készíts külön meghívókat, ami csak a szertartás helyére és idejére terjed ki, ebből mindenki érteni fogja majd az üzenetedet.

 

ESKÜVŐI DJ TIPP: Ha a polgári házasságkötő szertartást az eesküvői vacsora helyszínén tartjátok, akkor a legjobb döntés, ha a ceremónia hangosításával az esküvői DJ -t bízzátok meg. Így minimális költséggel kaphattok meg egy megbízható szolgáltatást, és a hangosítás garantáltan a legjobb kezekben lesz.

 

 

Plusz tipp: két szertartás esetén érdemes az egyházit előrébb venni, kiváltképp hogy a polgári ceremónia sokszor az esküvői vacsora helyszínén kap helyet. Onnan már valóban kellemetlen „hazaküldeni” a vendéget.

 

Hogyan mondhatom meg a másiknak, hogy szeretnék házassági szerződést kötni?

 

Manapság teljesen elfogadott, hogy a felek szerződést kötnek házasság előtt, ebben semmi rendhagyó nincs, amiért kellemetlennek kellene érezned. Nyugodtan érvelhetsz azzal, hogy bár nagyon szereted őt, és egész életedben vele szeretnél lenni, de tudjátok azt is, hogy bármi megtörténhet, ami esetleg egy nap éket vethet közétek. Ezt egyébként is nehéz lehet érzelmileg átvészelni, és ne kelljen akkor arra is figyelnetek, hogy a jogi procedúrátokat is a vállatokon cipeljétek. Sokszor ezekre jobb még az elején ügyelni, hogy később a saját magatok dolgát könnyítsétek meg.

 

Hogyan kérhetem meg a vendégeket, hogy pénzt kérünk nászajándékként?

 

Az a jó, ha mindig „nevet” adtok a pénznek, legyen szó egy közös nászútról, vagy az új házatok alapjáról. Kiváló alkalom erre a meghívó átadása, különösen ha a meghívottad rákérdez, hogy minek örülnétek. Mondjátok, hogy számotokra a legnagyobb ajándék, ha veletek együtt ünnepelnek, de ha mindenképpen meglepnének titeket, akkor megköszönitek, ha hozzájárulnak valamilyen közös tervetekhez.

 

 

ESKÜVŐI DJ TIPP: Sokan elavult szokásnak tartják a menyasszonytáncot, a szolgáltatók többsége is az esküvő legunalmasabb részeként emlegeti ezt. Ha ki szeretnétek hagyni ezt a részt az esküvőtökből, akkor biztosítsatok a vendégek számára 30-40 percet az ajándékok, hozzájárulások átadására. A legjobb, ha erre a vacsora utáni időszakot választjátok!

 

 

Nem tetszik a próbasminkem vagy a -hajam. Fizetnem kell egy új alkalomért?

 

Klasszikus „attól függ” válasz. Ha a sminkes vagy fodrász nem tett eleged a kérésednek, és a saját terveit valósította meg rajtad, nyugodtan kiemelheted, hogy bár szimpatikus a kreativitása, de te nem ilyen munkát vártál volna el tőle, ezért szeretnéd, ha megismételnétek ezt az alkalmat. A smink és haj szavak előtt nem azért szerepel a „próba” szó, hogy a szolgáltatód próbálgassa az ötleteit. Ez a nap rólad szól. Ellenben ha útközben rájössz, hogy egy teljesen más típusú megjelenés állna jól neked, és te magad gondolod újra a korábbi instrukcióidat, akkor már illik neked gondoskodnod ennek az anyagi vonzatairól.

 

A barátom/barátnőm esküvői szolgálatóként dolgozik, és felajánlotta a segítségét, nekem viszont nem tetszik a munkája. Hogyan utasíthatom el?

 

Köszönd meg a kedvességét és bátorítsd, de hivatkozz arra, hogy szeretnéd, ha ezen a napon ő is ünnepelne veled, és nem kellene a munkára koncentrálnia, mert akkor nem tudja kivenni a részét igazán a jóból.

 

A barátom/barátnőm esküvői szolgáltatóként dolgozik, és szívesen felkérnénk, hogy közreműködjön a mi esküvőnkön is. Illik megkérdezni, hogy biztosít-e számunkra kedvezményt?

 

Valószínűleg ő is kedveskedni fog nektek, így lehetőleg ne rohanjátok le egyből ezzel a kérdéssel.

 

 

ESKÜVŐI DJ TIPP: Ha ismerőst, barátot kértek fel valamely esküvői szolgáltatói feladatra, mindig tisztázzátok előre, hogy valóban képes-e "szolgáltatói szinten" ellátni a munkáját. Ha nem különítjük el a szórakozást a felelősségteljes munkától, abból nagyon kellemetlen szituációk adódhatnak.

 

A szolgáltatóm az esküvő előtt mondta le a megbízást. Mit tehetünk?

 

Mínusz első lépés: mindig kössetek írásban szerződést, amelyben kitértek erre az eshetőségre, mégpedig abban a formában, hogy kötbérhez kötitek az esetleges lemondásokat. Ha a felkért szolgáltatód az utolsó pillanatban mondja vissza a felkérést – (meg)érthető indok nélkül –, akkor ne is sajnáljátok, valószínűleg nem ő lett volna az esküvőtök során sem a legmegbízhatóbb ember. A korai lefoglalások ellenére mindig vannak szabad szolgáltatók; telefonáljatok körbe, és kérjetek segítséget a többi, már megbízott emberetektől. Ők rengeteg más szakmabelit ismernek, és biztosan tudnak ajánlani számotokra valakit.

 

ESKÜVŐI DJ TIPP: Már az árajánlat tartalmából, formai kivitelezéséből is láthatjátok, hogy mennyire precíz az adott esküvői DJ, de az ajánlatkérésre adott válaszidő, az online, vagy személyes megbeszélések gördülékenysége, az esküvői DJ elérhetősége is sok mindent elárulhat számotokra. Ha már az elején úgy érzitek, hogy nehézkes a kommunikáció, vagy kéréseitekre rugalmatlanul reagál az esküvői DJ, akkor jobb az elején elengedni az ilyen stílusú szolgáltatókat.

 

Az esküvői költségek döntő részét a vőlegényem/menyasszonyom és a családja fizeti, nekem azonban több ellenvetésem van a terveikkel szemben.

 

Ha a kérdés anyagi vonzatát egy kis időre mellőzzük, és távolabbról nézzük a képet, az első és egyetlen fontos dolog, hogy ez a kettőtök esküvője, nem csak az egyik félé. Ha ezt a másik nem veszi figyelembe, és csak a saját elképzeléseit akarja megvalósítani a pénzre hivatkozva, akkor talán nem is ő a te embered. Mindazonáltal mégsem lehet elmenni amellett, hogy aki a lehetőségeket megteremti, illik annak is a látásmódját figyelembe venni, és megtisztelni azzal, hogy ő is szerepet kap a szervezésben. Ha nagyon szembe mennek az ötleteitek, mindig próbálj kompromisszumot találni! Ha például a szülők világra szóló esküvőt szerveznének több száz meghívottal, te pedig családias hangulatot szeretnél, akkor keress olyan helyszínt, ami két egymásba nyíló teremből áll, így ketté tudod osztani a vendégeket. Ha te a letisztultabb vonalat kedveled, ők pedig a harsányabbat, találjatok egy olyan kis szeletet a szervezésben, ahol ezt ki tudják élni.

 

Illik borravalót adni a szolgáltatóknak?

 

Alapvetően igen, bár a százalékos jutalék érthetően mindig arányaiban jóval meg tudja dobni a költségeket. Ha egy-egy ember tevékenységével meg vagy elégedve, akkor honoráld számára a munkáját – sokakat például akár már az esküvő előtt lehet motiválni azzal, ha te is kiemelten kezeled az esküvőtökhöz való hozzáállását. Ha viszont nem szeretnétek még erre külön pénzt áldozni, az is nagyon szép gesztus, ha egy üveg borral, vagy más figyelmességgel köszönöd meg az esküvőn tanúsított kedvességét és precizitását.

 

 

 

Megmondhatom a szolgáltatónak, hogy nem megfelelő ruházatban érkezett az esküvőre és öltözzön át?

 

Nem is kérdés. Képzelj csak el egy tökéletes dekorációban, hibátlan helyszínen egy rikító színben pompázó felszolgálót vagy zenekart. A sötét színek, vagy a fehér ing mindig ideális választás számukra, és egyúttal minimum elvárás is, amihez illik alkalmazkodniuk.

 

ESKÜVŐI DJ TIPP: Már a szolgáltató kiválasztása előtt, akár a személyes találkozó, vagy online megbeszélés alatt is kérdezzetek rá nyugodtan, hogy az esküvői DJ, vagy más esküvői szolgáltató milyen ruhában érkezik majd az esküvőtökre. Én minden esetben öltönyben, zakóban végzem a munkámat, a legnagyobb melegben is, de ha a pár ettől eltérő, lazább dress code-ot határoz meg, ahhoz is szívesen alkalmazkodom.

 

Biztosítanom kell vacsorát a szolgáltatóimnak is?

 

Igen. Ők egész nap a te esküvődön dolgoznak, és nem lesz idejük arra, hogy ételt biztosítsanak maguknak, sőt sokszor lehetőségük sincs erre a helyszín fekvése miatt. Ez egy olyan gesztus, amire mindenképpen áldoznotok kell; meglátod, a szolgáltatóid is nagyon hálásak lesznek majd érte.

 

ESKÜVŐI DJ TIPP: A szolgáltatói asztalt lehetőség szerint vendégeitektől külön, de a többi vacsoraasztallal azonos légtérben helyezzétek el! Így biztosan nem fog lemaradni az esküvői filmes, fotós semmiről, és az esküvői DJ is gyorsan tud reagálni a váratlan hangosítási feladatokra, eseményekre.

 

 

 

 

Nekünk kell gondoskodni a vendégek szállásáról, ha messzebb helyre tervezzük az esküvőt?

 

Ideális esetben igen, ugyanakkor nem elvárás. Ha a költségkeretetekbe belefér a szállás biztosítása, természetesen az a legjobb, de ha nem, akkor sincs világvége. Ez a nap nem arról kell, hogy szóljon, hogy elviszed nyaralni az ismerősöket, hanem arról, hogy ti megünneplitek az egyik legfontosabb napot az életetekben. Ha ezt az ország végén kívánjátok megtenni, az is szívetek joga. Ha azonban külföldre szeretnétek utazni, ott már – a magas költségekre tekintettel – inkább illik gondoskodni a vonatkozó útiköltségekről.

ESKÜVŐI DJ TIPP: A legtöbb esküvői szolgáltató nem marad Veletek hajnalig, hanem az éjfél utáni időszakban befejezi a munkáját (az esküvői fotósok, ceremóniamesterek szerződése is lejár általában legkésőbb hajnal 1-kor). Nagyítóval lehet csak találni például olyan ceremóniamestert, aki a rendezvény végéig ott marad a násznéppel, bár azt hozzá kell tenni, hogy túl sok feladatuk az éjfél utáni résznél már nincs is. Az esküvői DJ viszont garantáltan az egyik legutolsó személyként hagyja majd el esküvőtök helyszínét, emiatt, ha távolról érkezik, mindenképp kedves gesztus felajánlanotok számára a szálláshely biztosítását is.

 

 

Tipp: Ha nem ti fizetitek a szállást, vagy azt csak a közeli hozzátartozóknak állnátok, akkor is gondoskodjatok arról, hogy legyen elegendő szálláshely a környéken, amelyekhez adjatok is ismertető a vendégeknek. Ilyenkor a legjobb, ha egy esküvőszervező, vagy egy segítő keze alatt fut a szervezés, mert plusz logisztikai tényezőt is jelent majd a vendégek oda-vissza utaztatása.

 

 

 

Nincs lehetőségünk sok alkoholt az italcsomag részévé tenni. Mit tegyünk?

 

Ha a bevitel- és felszolgálás díja nem magas, akkor nézzetek utána, hogy költséghatékonyabb-e az, ha ti magatoknak gondoskodtok az alkoholról. Egyebekben ne érezzétek magatokat kellemetlenül, ha nem folyik az ital az esküvő alatt, nem feltétlenül az a jókedv mércéje. Sőt.

 

 

Készüljetek borral, sörrel és pálinkával egyfajta „alapcsomagként”, azzal már a vendégek döntő százalékát lefeditek.

 

 

Vegetáriánusok vagyunk, de a vendégeink nem azok. Mit szolgáljunk fel?

 

Ugyan ez a ti napotok, de mégsem célszerű, ha a saját elveiteket és ízléseteket megpróbáljátok a vendégekre is ráerőltetni. A legcélszerűbb, ha kétféle – vegetáriánus és hagyományos – menüsorral készültök, de ha erre nincs lehetőségetek, készíttessetek olyan fogásokat, amelyek olyanok, mint bármely ünnepi étel, csupán hús nélkül. Ne kísérletezzetek viszont alternatív megoldásokkal, mint például tofu vagy szejtán, sokan kételkedően állnak ezekhez az alapanyagokhoz.

 

A vőlegényem szeretne inkább a jövőre félretenni, én viszont szívesebben költenék magasabb összeget az esküvőre. Mi lehet a kompromisszum?

 

Kommunikáció – itt is ez a kulcs. Ha nem tudsz lemondani néhány dologról, és életed a #highlife, akkor is vedd figyelembe a másik kívánságait. Válaszd ki, hogy számodra mik a prioritások, arra áldozzatok többet, egyebekben viszont próbáljátok meg az esküvő többi költségét alacsonyabb szinten megtartani.

 

 

 

ESKÜVŐI DJ TIPP: Előfordulhat, hogy néhány tízezer forint a különbség egy végtelenül profi, és egy teljesen amatőr szolgáltató, esküvői DJ ára között, így nem érdemes 40-50 ezer forint megtakarítás miatt kompromisszumot kötni. Arról nem is beszélve, hogy egy, kizárólag az ár alapján megválasztott esküvői szolgáltató a végére nagyon drága lehet, ha nem a megfelelő minőségben dolgozik.

 

 

Meghatározhatjuk a vendégeinknek, hogy ne készítsenek fotót a szertartás alatt?

 

Igen. Nagyon bosszantó, mikor a fotós azért nem tud megfelelő szögből képet készíteni, mert útját állják az iPad-ek és iPhone-ok. A generációnk nagy problémája, hogy nem tudunk ott lenni a jelenben, mert kizökkentjük magunkat a pillanatokból, csak azért, hogy dokumentáljunk magunknak valamit, amit sokszor vissza sem nézünk a későbbiekben. Nyugodtan megkérheted a vendégeidet, hogy a szertartás alatt ne készítsenek fényképeket rólatok, sőt kikötheted számukra azt is, hogy ne posztoljanak a közösségi médiára képeket, kiváltképp anélkül, hogy ahhoz a jóváhagyásotokat kérnék.

 

Megkérhetjük a meghívottainkat, hogy az esküvőre ne hozzák el a gyerekeiket?

 

Abszolút. Egy kisgyerek tündéri dolog, és a szülők szeme fénye, de sokszor ők még nem értik mi történik körülöttük, és nem tudják úgy kontrollálni az érzelmeiket, mint ahogyan azt a házasulandó pár szeretné. Különösen a szertartás alatt tud kellemetlen pillanatokat szülni mindez, ezért teljesen érthető, ha arra kéritek a vendégeiteket, hogy tartsák tiszteletben ezt a kéréseteket.

 

 

Tipp: Ha a meghívottaitok nem túl együttműködőek, mindenképp kérd animátor segítségét az esküvő idejére!

 

 

Nagyon rosszul sikerültek az esküvői fotóink. Mit tehetünk?

 

Elsőként ne ess kétségbe! Biztosan vannak használható képeitek, amelyek jó emléket ébresztenek bennetek, és ne feledkezzetek meg arról sem, hogy az esküvő nem attól lesz különleges, hogy néhány „instagram-kompatibilis” kép készül rólatok. Jó megoldás viszont, ha kiválasztotok egy külön napot – és egy másik fotóst –, és megismétlitek a kreatív fotózást.

 

Az eredeti cikket ITT OLVASHATJÁTOK el. A Secret Stories oldalán a "Valódi esküvők" között több olyan esküvői beszámolót is találhattok, ahol én töltöttem be az esküvői DJ szerepét:

Szandra & Máté esküvője

Adri & Farkas esküvője

Zsófi & Csaba esküvője

 

Olvasd el a cikk második részét is IDE KATTINTVA!

 

Még keresitek azt az esküvői DJ -t, akire rábíznátok a zenei szolgáltatásokat?

Kérjetek árajánlatot!

online_ajanlat.png

 

Esküvői pillanatok

Címszó kereső

Lépj velem kapcsolatba!

Gyors, online árajánlatot kérnél? Itt megteheted!

Az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséggel nem jár, néhány perc alatt elvégezhető, és a legtöbb esetben maximum 1 napon belül elkészítem Számodra a személyre szabott árajánlatot. Legyen szó esküvői DJ, vagy rendezvény DJ szolgáltatásról, itt bármilyen, ezzel kapcsolatos kérdéssel fordulhatsz hozzám!

Az üzenetek ritka esetben spam mappában landolnak, így kérlek, hogy azt is ellenőrizd az ajánlatkérés után 1-2 nappal!

Igényelt szolgáltatások

Kiemelt esküvői szolgáltató partnerek, akikkel biztosan gördülékeny a közös munkaPAPUCSEK JÓZSEF - Ceremóniamester


MOÓR DÁVID - Fényképész


BOKÁNYI ATTILA - Esküvő film, cinematográfia


PINTÉR TAMÁS - Ceremóniamester


MAROSI VIKTOR - Ceremóniamester


OCSKAY RUDOLF - Ceremóniamester


MIREX - Esküvői film és fotó


KORMOS RÓBERT - Ceremóniamester


DÉBER GÁBOR - Esküvő fotó


KÉRGES MÁTÉ - Esküvő fotó


Paralell Productions - Esküvői film