ESKÜVŐI DJ BLOG

Korábban már láthattátok esküvői DJ blogomban a Secret Stories esküvői magazin oldaláról származó cikk első részét, amelyben Kovács Zsófi gyűjtötte össze a legkellemetlenebb kérdéseket, amelyek felmerülhetnek esküvőtök szervezése során. Olvassátok el a második részt is, amelyben ismét hasznos válaszokat kaphattok a kérdésekre. Esküvői DJ által is szigorúan ajánlott bejegyzés következik :)

Az eredeti cikkben található kérdéseket és válaszokat most is változatlanul olvashatjátok, azonban az előző részhez hasonlóan kiegészítettem néhány, remélhetőleg hasznos esküvői DJ tippel is.

 

 

A vőlegényem/menyasszonyom családja nagyobb, mint a miénk – ezáltal több vendéget is hívnának meg –, viszont az én szüleim fizetik az esküvői költségek döntő hányadát. Hogyan kezeljük ezt a helyzetet, megkérhetem, hogy kevesebb vendéget hívjon?

 

Főszabályként a legideálisabb és legigazságosabb felosztás, ha a meghívottakat három, megközelítőleg egyforma részre osztjátok. Eszerint a vendégek egyharmadát a barátok teszik ki, míg a másik egy-egy harmadot a menyasszony és a vőlegény hozzátartozói. Valójában azonban ezt az arányt nagyon nehéz megtartani, hiszen teljesen természetes, ha valamelyikőtök családja kiterjedtebb, mint ahogyan az is, ha a fókuszt inkább a barátokra helyeznétek. Ugyanakkor ez viszont jó kiindulási alapot jelent, ha a szüleiden azt éreznéd, hogy kellemetlenül érzik magukat a meghívotti lista láttán. Ha már szeretnél a dolgok elébe menni, érdemes olyan helyszínt választani, amely eredendően kevesebb létszám befogadására képes, ha pedig utóbb válik csak nyílttá, hogy milyen kiterjedt kört kell vendégül látnotok, bátran beszélj erről a pároddal. Kérd meg, hogy a lehetőségeihez mérten járuljon hozzá nagyobb arányban ő is a költségekhez, legrosszabb esetben pedig a barátok oldaláról húzza rövidebbre a listát.

 

 

Az ismerőseink meginvitáltak minket az esküvőjükre; udvariatlanság lenne, ha mi ezt nem viszonoznánk?

 

A klasszikus etikett szabályai szerint illik viszonozni a meghívást, kiváltképp, ha azóta is közelebbi ismerősi, baráti kapcsolatról van szó, az ő esküvőjükre a közelmúltban került sor, és méreteiben megközelítőleg megegyezik a tiétekkel. Minden más esetben viszont nem kell a szülők által javasolt több tucat olyan párt meghívni, akiknek az esküvőjén a múlt évezredben ők részt vettek. Hivatkozhattok az esemény családias jellegére, a hely befogadóképességére, vagy egész egyszerűen anyagi természetű okokra is – a lényeg, hogy azokkal ünnepeljetek, akik valóban fontosak számotokra.

 

Ha például időközben eltávolodtatok a korábbi barátokról, ne érezzétek azt, hogy kötelességetek meginvitálni őket. Ügyeljetek azonban arra, hogy a közös ismerősöknek – akiket viszont vendégül láttok – jelezzétek ezt, nehogy kellemetlen pillanatok áldozataivá váljanak.

 

 

Olyan ismerősünktől kaptunk ajándékot, akit nem hívtunk meg az esküvőre. Ebben az esetben viszonozzuk ezt egy meghívással?

 

Ha mindenkit meghívnátok, aki csak szerény jelét is adja a részvételi szándékának, előbb rendezhetnétek egy falunapot, mint egy esküvőt. Szép gesztus, legyetek érte hálásak, de nem szükséges meghívással viszonozni minden kedvességet. Abban az esetben, ha nagyon közeli ismerősről van szó, és tartotok attól, hogy éket ütne közétek egy kimondatlan elutasítás, biztosítsd  számára, hogy a szertartáson részt vehessen.

 

 

Mindenkit automatikusan kísérővel hívjunk az esküvőre? Megszabhatjuk, hogy a meghívottunk plusz egy fő nélkül jöjjön? Hogyan dönthetjük el, ki jöhet és ki nem?

 

Onnantól kezdve, hogy a pár hivatalosan is kapcsolatban áll – tehát házasok, jegyesek, élettársak – számolnod kell azzal, hogy őket együtt hívd el az esküvőre. Ha viszont a (nem túl közeli) barátod az a típus, aki olyan a lányokkal, mint a suliban az A és B hét, nektek viszont nagyon szűkre kell húzni a meghívotti listát, nyugodtan mondhatsz nemet. Ugyanez a válasz például arra is, ha a kollégáidat hívod meg az esküvőre; senki sem várhatja el tőletek, hogy az egész családjukat vendégül lássátok aznap, pláne ha korábban még sosem találkoztatok.

 

 

A vártnál több ember mondta le a meghívást. Az utolsó pillanatban még meghívhatunk olyan barátokat is, akiket korábban levágtunk a listáról?

 

Nem túl szerencsés, mivel mindenki érezni fogja, hogy valószínűleg ő a „töltsük ki a helyet” jelenség áldozata. Ha a meghívottad között sok rokon szerepel, akiknél kérdéses, hogy veletek tudnak-e ünnepelni, értesítsd őket a meghívásodról jóval az esküvő előtt, így talán még időben kapsz visszajelzést tőlük ahhoz, hogy ne legyen túl késő másokat is meghívni. Ha valaki mégis szóvá tenné, már korántsem olyan kellemetlen arra hivatkozni, hogy a család mérete miatt előtérbe kellett helyezni a rokonokat, de legnagyobb örömötökre mégis a barátokkal tölthetitek ezt a napot. Ilyen esetekben mindig a személyes meghívás javasolt, felejtsd el az e-mailen és postai úton történő meghívást.

 

A szolgáltatóm alkoholt kérne az esküvőn. Udvariatlanság lenne megkérni, hogy alkoholmentes italokat fogyasszon?

 

A rövid válasz: nem. Sőt! A szolgáltatók nem bulizni mennek az esküvőre; bármennyire is a szórakoztató iparágban dolgoznak, számukra ez egy munkahely. Te sem kérsz az irodában az asztalodhoz egy pohár vodka-szódát, így nekik sem természetes, hogy alkoholt fogyasztanak munka közben. Nem tudhatod, hogy kire milyen hatással lesz, ha iszik néhány pohárral, és könnyen lehet, hogy nem örülnétek neki, ha ők előbb vonatoznának az esküvőn, mint ti.

 

 

 

Vannak persze kivételek, amikor például a ceremóniamesterrel vagy vőféllyel koccintotok egyet, de a gyakorlatban a legegyszerűbb, ha már azzal elébe mentek a fogyasztásnak, hogy a személyzeti menü részeként alkoholmentes csomagot igényeltek

 

ESKÜVŐI DJ TIPP: A zenei szolgáltatókkal, különösen a zenészekkel, lakodalmas együttesekkel kapcsolatban sajnos elterjedt az a tévhit, hogy "akkor jó a zenész, ha iszik is". Sajnos néhány esküvői DJ sem tud ellenállni a clubokban sokszor megszokott alkoholfogyasztásnak, képesek akár sofőrrel is menni az esküvőre, hogy megihassanak néhány kört. Nyugodtan kössétek ki már a szerződésnél, hogy az esküvői DJ ne fogyaszthasson alkoholt, és ezt akár írásban is rögzítsétek. Egy magára sokat adó esküvői szolgáltatónál az alkohol fogyasztás mellőzése alapkövetelmény, de sok félreértéstől megkímélhetitek magatokat, ha ezt előre megbeszélitek. Ne dőljetek be annak a dumának se, hogy "a buli is jobb lesz, ha egy kicsit iszik a DJ"!

 

 

A hétfői munkanapra tekintettel tarthatjuk vasárnap az esküvőnket?

 

Akik számára igazán fontosak vagytok, nem fognak foglalkozni azzal, hogy milyen napra esik az esküvőtök. Ügyeljetek viszont arra, hogy legalább fél évvel korábban küldjétek ki a meghívókat, hogy a vendégek fel tudjanak készülni az esetleges szabadság igénybevételére.

 

 

ESKÜVŐI DJ TIPP: A koronavírus járvány többek között megtanított bennünket arra is, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez. Nagyon sok párral csak hosszas egyeztetések után találtunk olyan új dátumot, amely minden szolgáltatójuknak és az esküvői helyszínnek is megfelelt, így nem egyszer előfordult, hogy csütörtökön, vasárnap, vagy akár hétfőn tartottuk az esküvőt. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt lemorzsolódás a vendégek közül, de a vártnál jóval többen vállalták be hétköznapra is a nem hétköznapi esküvőket, és esküvői DJ tapasztalataim is azt mutatják, hogy hatalmas bulikat tartottunk ezeken a napokon is.

 

 

Megmondhatom egy családtagomnak, hogy nem szeretném, ha beszédet mondana az esküvőn?

 

Nem mindenkiben veszett el egy Martin Luther King, hogy mélyreható beszédeket mondjon, ami sokszor kínos percekbe tud torkollni, különösen, ha az alkohol is közreható tényező. Hivatkozhatsz arra, hogy nem szeretnéd a vacsorát megakasztani egy beszéddel, mert az asztaltársaságok végre kezdenek ismerkedni egymással, és kicsit nektek is jól esik, hogy végre nem szegeződik minden szempár, és kicsit kettesben is tudtok beszélgetni.

 

ESKÜVŐI DJ TIPP: Szerencsés esetben már előre tudjátok, hogy kik azok, akik beszédet fognak mondani az esküvőtökön, erre a legtöbbször a vacsora előtt kerül sor. Az ideális esküvői beszéd rövid, tömör, és egyáltalán nem kell meghatónak lennie, sokkal jobb, ha néhány poénos (de nem indiszkrét!) történetet elevenít fel valaki Veletek kapcsolatban. Ha azt érzitek, hogy nagy eséllyel fog úgy járni a mikrofon vendégeitek kezében, mint az olimpiai láng, akkor jobb, ha Ti előzitek meg ezt az esküvői "beszédmaratont". Például azzal, hogy néhány mondattal megköszönitek vendégeiteknek, hogy jelen vannak életetek meghatározó napján, jó étvágyat és jó bulizást kívántok nekik :)

 

 

Kiköthetem, hogy az a vendég, aki elkésik a szertartásról, az már ne zavarja meg a meghitt pillanatokat azzal, hogy végiglépked a sorok között?

 

Mind ismerjük azt a szituációt, amikor már megy az előadás egy színházban vagy moziban, és csak ennyit hallunk mantrázva minden megtett méternél: „Elnézést, bocsánat, sajnálom, bocsánat, elnézést”. Ez kétszer olyan kellemetlen egy esküvőn – különösen zárt térben –, ezért bátran megkérheted akár az esküvőszerveződet is, hogy segítsen neked a késve érkező vendégekkel szembeni kommunikációban, vagy ti is számtalan kreatív formában jelezhetitek számukra, hogy legyenek megértőek.

 

Megszabhatja a helyszín, hogy nem vihetek be ételt vagy italt?

 

Igen, és nem feltétlenül azért, mert nem tartják jónak a nagymama süteményét vagy a nagypapa pálinkáját. Számos olyan egészségügyi előírás van, amely korlátozza a vendéglátóhelyeket, egy esetleges ellenőrzés és a származás igazolásának hiánya pedig hosszú időre visszavetheti egy helyszín munkáját. Még abban az esetben is szükséges lehet megtartanotok a számlát, ha egy desszerteket készítő cég munkáját viszitek át másik helyszínre.

 

Nagyon tetszik a helyszín épülete, de néhány berendezési tárgytól a hideg ráz. Megkérhetem őket, hogy az esküvő idejére azokat távolítsák el?

 

Vannak „eddig még senkit sem zavart” típusú szolgáltatók, de ne riadj vissza ezektől a reakcióktól. Ha az adott tárgy nem tartozik kifejezetten a hely karakteréhez, és észszerűen eltávolítható, akkor bátran tegyél egy próbát. Mutass néhány inspirációs képet a helyszín képviselőjének, és nyugtasd meg, hogy olyan szép dekorációt és stílust álmodtatok meg, hogy csak az előnyét látja majd annak, hogy picit átformáljátok a helyszínt.

 

 

Egy feszületet nyilván nem vehetsz le egy templomban, de mondjuk egy őz agancsát vagy torzóját még leoperálhatod a falról. 

 

 

A helyszínünk kötött szolgáltatói stábbal dolgozik? Ez megszokott?

 

Igen. Sok esetben teljesen természetes, és nem húzódik mögötte semmilyen anyagi gondolatmenet. Gondolj csak bele, ha egy helyszínre rossz catering cég megy, senki sem azt fogja mondani, hogy az a külső cég milyen felkészületlen és amatőr volt, hanem azt az adott helyszínnel azonosítják majd. Ilyen értelemben pedig érthető és jogos, hogy egy olyan partnert kötnek ki, akinek a hozzáértésében maximálisan megbíznak, és nem rontja az ő hírnevüket. Csakugyan igaz lehet ez például egy dekoratőrre is – mindenki óvja a saját portáját, és nem örül annak, ha idegenek meggondolatlanul rögzítenek elemeket a falra, vagy nem körültekintően járnak el a berendezések használatakor.

 

 

ESKÜVŐI DJ TIPP: Catering és dekor szempontjából valóban indokolt lehet, ha az esküvői helyszín kizárólag az általa meghatározott szolgáltatókkal dolgozik, viszont fogadjátok gyanakvóan, ha az esküvői DJ, esküvői fotós, vagy cinematográfus ajánlását is ugyanilyen okokra hivatkozva próbálják rátok erőltetni. Ilyenkor ugyanis nagy valószínűséggel egy kőkorszaki jutalékos rendszer áldozataivá válhattok, és a helyszín sok esetben nem a legjobb minőségű, hanem a legjobb jutalékot "visszaosztó" szolgáltatókat fogja erőltetni. Egyébként ugyanez igaz sajnos a mai napig néhány esküvőszervezőre, vagy akár ceremóniamesterre, még ha ezt viszonylag kevés fórumon is írják le ilyen őszintén (kapni is fogok miatta valószínűleg rendesen :D ). Természetesen sokat számít, hogy az esküvői szolgáltatók milyen minőségben tudnak együtt dolgozni (különösen igaz lehet a buli hangulatánál ez az esküvői DJ - ceremóniamester párosítására), de egy profi emberekből összeállított csapat ezt a munkát biztosan a legjobb színvonalon fogja végezni akkor is, ha előtte még soha nem találkoztak. Összességében pedig az esküvői helyszínnek semmi joga nincs rátok erőltetni az általa kínált szolgáltatókat, ha ezt tapasztaljátok, akkor inkább válasszatok más, rugalmasabb hozzáállású helyszínt!

 

Egy olyan ismerősöm jelentkezett koszorúslánynak, akit nem szerettem volna felkérni. Megmondhatom ezt neki?

 

Ha nem szeretnél magad köré egy egész háremet, legyél őszinte. Mondd meg, hogy nagyon fontos számodra, hogy ott legyen az esküvőn, de már maximalizáltad a koszorúslányok számát. Biztosítsd arról, hogy ez csak egy formális szerep, és nem ez egy barátság fokmérője.

Ha viszont nagyon nehéz lenne döntened arról, hogy kit kérj fel, és tartasz attól, hogy ez utóbb sértődésekhez vezet, akár el is hagyhatod a cukormázas koszorúslány szerepeket. Legyen egy tanúd, aki különösen fontos számodra, a többi díszhad nélkül pedig ugyanolyan teljes lehet a nagy napod – sőt, megkímélheted magad néhány hajtépő pillanattól is.

 

 

A szüleim elváltak, én mégis szívesen ültetném őket a főasztalhoz. Mire érdemes figyelni?

 

Leginkább arra, hogy ha nem ápolnak jó kapcsolatot, akkor ne ültesd őket a főasztalhoz, bármennyire is szeretnéd. Sok szülő a gyereke kedvéért sem tudja félretenni a sérelmeit, te pedig biztosan nem szeretnéd azzal tölteni életed legszerelmesebb napját, hogy az őrlődő szüleid elfakuló házasságának utóhatásaid átéld. Ma már teljesen természetes, hogy a főasztalnál csak a pár ül, a legközelebbi asztalnál pedig a szűk családja – hidd el, sokszor jobb ebben kompromisszumot kötnöd.

 

 

Az eredeti cikket ITT OLVASHATJÁTOK el. A Secret Stories oldalán a "Valódi esküvők" között több olyan esküvői beszámolót is találhattok, ahol én töltöttem be az esküvői DJ szerepét:

Szandra & Máté esküvője

Adri & Farkas esküvője

Zsófi & Csaba esküvője

 

Olvasd el a cikk első részét is IDE KATTINTVA!

 

Még keresitek azt az esküvői DJ -t, akire rábíznátok a zenei szolgáltatásokat?

Kérjetek árajánlatot!

online_ajanlat.png

 

Esküvői pillanatok

Címszó kereső

Lépj velem kapcsolatba!

Gyors, online árajánlatot kérnél? Itt megteheted!

Az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséggel nem jár, néhány perc alatt elvégezhető, és a legtöbb esetben maximum 1 napon belül elkészítem Számodra a személyre szabott árajánlatot. Legyen szó esküvői DJ, vagy rendezvény DJ szolgáltatásról, itt bármilyen, ezzel kapcsolatos kérdéssel fordulhatsz hozzám!

Az üzenetek ritka esetben spam mappában landolnak, így kérlek, hogy azt is ellenőrizd az ajánlatkérés után 1-2 nappal!

Igényelt szolgáltatások

Kiemelt esküvői szolgáltató partnerek, akikkel biztosan gördülékeny a közös munkaPAPUCSEK JÓZSEF - Ceremóniamester


MOÓR DÁVID - Fényképész


BOKÁNYI ATTILA - Esküvő film, cinematográfia


PINTÉR TAMÁS - Ceremóniamester


MAROSI VIKTOR - Ceremóniamester


OCSKAY RUDOLF - Ceremóniamester


MIREX - Esküvői film és fotó


KORMOS RÓBERT - Ceremóniamester


DÉBER GÁBOR - Esküvő fotó


KÉRGES MÁTÉ - Esküvő fotó


Paralell Productions - Esküvői film