ESKÜVŐI DJ BLOG

Évente sok száz ajánlatkérést kapok elérhetőségeimen és a közösségi felületeken keresztül. A tapasztalataim azt mutatják, hogy egyre több “tudatos ajánlatkérő” jelentkezik, akik az ár mögött rejlő szolgáltatásokról, eszközök minőségéről is érdeklődnek.

Sok esetben - leginkább a telefonos megkereséseknél - viszont csak egyetlen “bűvös” kérdés hangzik el: Mennyiért vállalnád az esküvőnket?

A cikk nem sikerült rövidre, de érdemes végigolvasni (az évek során az árak változnak, ezért a cikk folyamatosan frissül).

 

Nézzük meg, milyen tényezők befolyásolják az esküvői DJ árát, és miért nem lehet néhány szóban válaszolni a “Mennyiért vállalnád…?” kérdésre!

 

Az ember nem szervez minden héten esküvőt, ezért érthető, hogy az ajánlatkérők többsége kevés gyakorlati tapasztalattal rendelkezik az esküvői szolgáltatók árképzéséről. Vegyünk át néhány alapvető dolgot, hogy el tudjuk kerülni a Miért fizessem a normál DJ ár sokszorosát egy esküvői DJ számára ugyanazért?” És a “Mi kerül ennyibe azon a néhány órás munkán?” kérdéseket.

Nagyon fontos számomra, hogy mindig esküvőhöz illő öltözetben álljak a DJ pultban.

 

Annyit előzetesen is segítek, hogy egyrészt azért, mert az esküvői DJ szolgáltatás nem “normál DJ” kategória és egyáltalán nem ugyanaz, másrészt nem csak arról a néhány órás “zenepakolgatásról” szól a sztori, amit a legtöbb ember az esküvői DJ munkájából lát.

 

Nézz bele a 2021-es esküvői pillanatokba!

 

 

Rövid videók esküvői DJ munkámról a 2020-as esküvő szezonban

 

Az esküvői DJ szolgáltatással és az árajánlat kéréssel kapcsolatos legfontosabb információkat az alábbi blog bejegyzésekben találhatjátok (részletekért kattints a szövegre):

Gyakori kérdések az esküvői DJ munkámmal kapcsolatban

Mi történik az ajánlatkérés beérkezése után?

 

Az esküvői DJ ára alapvetően ezektől függ:

  • Rendelkezésre állási idő. Nálam ez általában a vendégvárástól hajnal 3-4 óráig tart. Ha még ekkor is fergeteges buli van, akkor az esküvő DJ szolgáltatás közös megegyezéssel, előre meghatározott áron a helyszínen hosszabbítható, ilyenkor viszont már minden esetbe szálláshely biztosítását is szoktam kérni.
  • Helyszín mérete, szükséges hang-és fénytechnikai eszközök. Fontos előre tudni, hogy mekkora területet és hány különböző helyszínt kell behangosítani az esküvői DJ-nek, milyen mennyiségű fénytechnika, hány darab lámpa szükséges, szeretnétek-e surlófényekkel megvilágítani a terem oszlopait, oldalfalait, stb.
  • Polgári házasságkötő szertartás hangosítása. A legtöbb esküvői DJ nagyon jó megoldásokat kínál számotokra ebben, így a legjobb döntés, ha a DJ-re bízzátok ennek hangosítását is. Viszont ehhez az esti buli technikájától független és más jellegű eszközök szükségesek, több időt igényel, amelyek plusz költségként jelentkeznek az árajánlatban.
  • Utazási költségek. Én igyekszem minél kedvezőbben és reálisan számítani az útiköltséget, de nem mindenki tartozik ebből a szempontból a “jófej DJ” kategóriába. Nem egyszer hallunk taxisokat megszégyenítő, akár 250 Ft/km tarifákat egy-egy szolgáltatótól, amely néhány száz km esetén is jelentősen meg tudja dobni az árajánlatot.
  • Egyéb, extra igények vagy kiegészítő szolgáltatások. Ilyen lehet például a polgári ceremónia alatti élőzene, ének, több hangszer hangosítása, vagy a vőlegény, anyakönyvvezető mikroportozása a lehető legjobb hangminőség elérése, és a sokszor zavaró mikrofonállvány kiiktatása érdekében. De ugyanilyen költséget jelent az is, ha a helyszín nehezen megközelíthető, vagy emeleten van, ahol a ki-és berakodás csak plusz egy fő technikus személy segítségével oldható meg.

 

 

Nem untatnálak benneteket a száraz számadatokkal, de néhányat mégis felsorolok a költségek sokaságából, amelyek az esküvői DJ árát befolyásolják.

A legfontosabb, és egyben legnagyobb kiadást a használt hang-és fénytechnikai eszközök beszerzése jelenti.

Természetesen itt is vannak nagyon olcsó, gyenge minőségű hangfalak, fények, mikrofonok, viszont ezek egy házibulihoz is csak erős kompromisszumokkal alkalmasak. Egy ilyen összeállítás összesen nagyjából 2-3 százezer forintból beszerezhető, és egyben rendkívül veszélyes is, mert sok hobbi DJ ilyen olcsó eszközökkel dolgozik a minimális anyagi befektetéssel elérhető könnyű pénzkereset miatt. Szerencsés esetben meg is úszhatjuk hiba nélkül az esküvő teljes időtartamát, de botrányos hangminőség, megbízhatatlan mikrofonok, korszerűtlen, össze-vissza villogó “pöttyözős” fénytechnikai eszközök között. Emiatt én túl sok időt nem szánnék ezek bemutatására, egyszerűen azért, mert borzasztóan felelőtlen és tiszteletlen az az esküvői DJ, aki ilyen eszközöket használ. 

 

 

KI SZERETNE AZ ESKÜVŐJÉN AZ ARCÁBA VILLOGÓ, HANGVEZÉRELT, POCSÉK MINŐSÉGŰ FÉNYEK KÖZÖTT AZON AGGÓDNI, HOGY MIKOR KEZD RECSEGNI A HANGFAL, VAGY MIKOR HALLGAT EL A ZENE?

 

Számomra hihetetlen, de az alábbi kép Magyarországon, esküvőn készült, és nem az 1980-as években, hanem néhány évvel ezelőtt. Lógó, rendezetlen kábelek, földön, asztalon elhelyezett, korszerűtlen fények, pár száz forintos elosztók, egy alsó kategóriás hangfallal kombinálva, amiben ráadásul már nem a gyári, hanem az egyik legolcsóbb hangszóró található (ezt egy szakmához értő esküvői DJ azonnal kiszúrja). Az a pár biztosan megspórolt néhány tízezer forintot, aki az alábbi képen látható technikával rendelkező esküvői DJ -t választotta. De biztos, hogy ezek méltóak egy esküvőhöz? 

A lenti képen pedig egy esküvőre tökéletesen alkalmatlan fénytechnikai összeállítást láthattok, a fotó szintén esküvőn készült. Ez minden fotós és filmes rémálma, a padlón található sok száz pötty ugyanis a Ti arcotokon is ott lesz a nyitótáncnál, tortavágásnál, stb. 

 

Ilyet, vagy ehhez hasonlót nálam biztosan nem fogtok látni, csak elrettentő példaként mutattam meg ezeket, szemléltetve, hogy az esküvői DJ árajánlatában lévő technikai eszközök minősége mennyire eltérő lehet. Legtöbbször ez jelentheti a különbséget egy olcsó, akár 130-150 ezer forintért dolgozó, és egy drágább esküvői DJ között.

 

De térjünk is rá azokra a megbízható, minőségi, sok esetben kifejezetten prémium kategóriás eszközökre, amiket én, mint esküvői DJ használok. 

 

A szertartás hangosítás és az esküvői party hangosítási feladataihoz a QSC és az RCF aktív hangfalait, néhány más esetben pedig (pl. külső helyszínen történő háttérzene, vendégváró zene hangosítása esetén) a szintén felső-közép kategóriába tartozó Yamaha hangfalait használom. Az említett két márkán belül a legolcsóbb hangfal is több százezer forintos nagyságrendet jelent darabonként, az esküvőkön átlagosan szükséges hangfalmennyiség ára pedig meghaladhatja a 2 millió forintot is. Érdekesség, hogy a QSC például 6 év garanciát vállal a termékeire, ez a mai világban nagyon ritka, így elég sokat elárul a márka megbízhatóságáról. Ne feledjük, hogy ekkor még csak a hangfalakról beszéltünk, nincsenek benne például a mikrofonok, amelyekből én a Sennheiser vezeték nélküli eszközeit alkalmazom, egy darab ilyen mikrofon vagy mikroport ára nagyjából 250-300 ezer forint körül mozog, legalább kettő szükséges ezekből is.

 

 

Robotlámpák a Fritz borászat pincéjében

 

A fénytechnikát azért nem részletezem, mert ott a határt tényleg a csillagos ég jelenti attól függően, hogy milyen mennyiségű robotlámpát, tánctér színező reflektort, vagy pl. akkumulátoros súrlófényt (ebből sokszor 15-20 db is szükséges) veszünk. Szintén fontos tényező a fények vezérlése, ami nálam például az egyik legmodernebb szoftverrel, laptopról és tabletről (iPad) történik. Így összességében elmondható, hogy a fénytechnikára és annak vezérlésére gond nélkül el lehet költeni 2-3 millió forintot, igaz, ekkor már a legtöbb versenytársunknál jóval komolyabb eszközparkot tudhatunk magunkénak.

Természetesen szükségesek még az esküvőhöz méltó megjelenésű hangfalállványok, fényállványok, rendszerezett, minőségi kábelek, hosszabbítók és sok más, praktikus kiegészítő, amelyekre úgy el lehet költeni nagyjából 1-1,5 millió forintot (vagy többet), hogy magunk esküvői DJ-k is meglepődünk. Laikusként ki gondolná például, hogy egy darab sima hangfalkábel is lehet 20-25 ezer forint?

 

Nagyjából így néz ki egy igényesen telepített hang-és fénytechnikai összeállítás:

 

 

A DJ pultot szándékosan hagytam a végére, meglehetősen szubjektív, hogy az esküvői DJ melyik márkát preferálja. Én személy szerint DJ pályafutásom kezdete óta a Pioneer termékeknek szavazok bizalmat, és a DJ szakma jelenlegi felhasználói körében ez számít piacvezető, prémium márkának. Egy Pioneer pult ára meghaladhatja akár a 2 millió forintot is, az esküvőkön általában valamilyen kompakt vezérlőt, vagy “all in one DJ system”-et alkalmazunk, ezek árai 2022-ben átlagosan 800-900 ezer forint körül mozognak.

Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá (Esterházy Péter)

A fentiek alapján könnyen kiszámítható, hogy egy igényes esküvői DJ gyakorlatilag egy kisebb méretű, vidéki városban található lakás árát tartja a felszerelésében, és emellett évről-évre folyamatosan fejleszt. Ezzel közel sem merítettük ki a luxus fogalmát, de véleményem szerint ezek a hangfalak és fények tudják azt a minőséget és megbízhatóságot nyújtani, amivel bátran elvállalható egy esküvő. Így Ti is elégedetten fogtok tekinteni a végeredményre, akár ott a helyszínen, akár később, az esküvői fotós és filmes által készített csodálatos felvételeket visszanézve.

 

DE MILYEN MÁS KÖLTSÉGEI VANNAK MÉG EGY ESKÜVŐI DJ-NEK?

 

 

Szívesen írnám, hogy a technikai beruházásokkal a költségek végére értünk, és mostantól csak “dől a lé”, de ez sajnos nem ennyire egyszerű, van néhány dolog, amitől szint függ az esküvői DJ ára.

 

Egy megbízható esküvői DJ saját vállalkozást üzemeltet, adószámmal rendelkezik, számlaképesen dolgozik. Ennek költségei a választott vállalkozási formától jelentősen függenek, de éves szinten minimum 1 millió forintot jelentenek. 

Jogtiszta, minőségi zenéket használ, éves jogdíjat fizet az erre kijelölt szervezet, a MAHASZ felé.

 

Napjainkban elvárás, hogy a “kötelező” közösségi felületek, mint például Facebook, Instagram, stb. mellet az esküvői DJ profi weboldallal rendelkezzen, amelynek informatikai rendszerét az arra megfelelő szakember megbízhatóan karbantartja, a szükséges rendszerfrissítések elvégzésével. Egy ilyen weboldal átlagos éves működési és karbantartási költsége meghaladja a 300.000 Ft-ot, ha reklámtevékenységre is költ az esküvői DJ, akkor itt is ennek az összegnek a többszörösével számolhatunk.

  

 

VALÓBAN EGY NÉHÁNY ÓRÁS SZOLGÁLTATÁSÉRT FIZETED AZ ESKÜVŐI DJ ÁRÁT?

 

A befektetett eszközök mellett van még egy, méltatlanul elhanyagolt része is az esküvői DJ tevékenységnek, ez pedig az adott esküvőre fordított tényleges munkaidő. Korábban említettem, hogy sokan leszűkítik ezt arra az időre, amit a DJ pultban, zenét szolgáltatva töltünk, ez azonban csak a munka kisebbik, és hálásabb része.

Az esküvői DJ munkaideje jelentős részét úgy fordítja az esküvőre, hogy az a vendégek és az ifjú pár által nem látható. Az esküvőket több órás előkészület, installáció és pakolás, több száz méter kábel kihúzása rendszerezése előzi meg.

 

Vegyünk egy egyszerű példát:

 

Egy esküvőre optimális esetben “csak” 80-100 km-t kell utaznom, ez így is több, mint 1 óra vezetési időt jelent. Tegyük fel továbbá, hogy ezen az esküvőn a 17 órakor kezdődő polgári szertartás hangosítását is rám bízza a pár, de a vendégvárás már 16:00-tól van az esküvő programterve szerint. Ahhoz, hogy a 16 órás fogadásra minden technikai eszközt hibátlanul beüzemeljek a vacsora és a szertartás helyén is, valamint Benneteket, vendégeitekkel együtt esküvőhöz méltó öltözetben várjalak, nagyjából 13 órára oda kell érnem a helyszínre. Ez azt jelenti, hogy kb. délelőtt 11 óra van akkor, amikor otthonomból elindulok a raktáramhoz, és onnan esküvőtök helyszínére. Egy esküvőről elkésni vendégként ciki, szolgáltatóként viszont tilos, ezért úgy osztom be az időt, hogy inkább én várjak a párra és vendégeikre, ha úgy adódik. Emiatt az utazási időre általában 30-60 perces “biztonsági időrést” is rá szoktam számolni.

A vendégvárástól az esküvői DJ munkája a rendezvény végéig gyakorlatilag folyamatos, a vacsora alatti időt leszámítva (bár sokszor ott is előfordulnak hangosítási feladatok, a háttérzenei szolgáltatáson túl is). Egy esküvő átlagosan hajnal 4 óra körül ér véget, előfordul, hogy beleszaladunk egy-egy hosszabb buliba, de nagyjából eddigre bőven elfáradnak vendégeitek, sőt leginkább Ti magatok is. Az utolsó vendég távozását követően kezdem el a bontási, pakolási munkálatokat. Ha ügyes vagyok és jól haladok, akkor ez 1 óra alatt megvan (és így a helyszínen lévő, zárni készülő felszolgálók sem kívánnak a pokolba, hosszú ásítások közepette). Ezt követi ismét a több, mint egy órás hazaút, az ottani kirakodás, ami annyit jelent, hogy nagyjából reggel 7-re otthon is vagyok.

Ez a példa egy áltagos esküvő forgatókönyve alapján készült, van olyan, hogy korábban indulok, és később érkezem haza. Az tökéletesen látható, hogy a DJ pultban eltöltött 7-8 óránál jóval több, átlagosan 20 óra munkát végzünk, kizárólag az esküvő napján. Ha ehhez még hozzászámoljuk az árajánlat elkészítését, online konzultációkat, és legalább egy személyes találkozót, akkor bizony a tényleges, egy esküvőre fordított munkaidő 30 óra körül van. Kicsivel lentebb találjátok az átlagos esküvői DJ árakat, így könnyen kiszámítható az “órabér”, amely így már egészen másképp néz ki, igaz?

 

 

 

 

MEGÉRI ÍGY ESKÜVŐI DJ SZOLGÁLTATÁST VÉGEZNI?

 

A fenti kérdésre a válaszom határozottan IGEN, hiszen hétről hétre jegyespárok válnak a szemünk láttára férj - feleséggé, boldog családi eseményeknek lehetünk részesei. A családokkal együtt örülhetünk ennek a boldogságnak, és bízunk benne, hogy tudásunkkal sokat tudunk tenni annak érdekében, hogy szebb és emlékezetesebb legyen ez a nap minden pár számára.

 

Sok-sok varázslatos esküvői helyszínt járunk be, megismerjük az ország különböző részein lakó embereket, vendéglátást.

 

Természetesen szeretetért és odaadásért mi sem kapunk meg semmit a boltokban, így muszáj jövedelmezőnek is lennie az esküvői DJ tevékenységnek. Azt viszont Ti is jól láthatjátok, hogy a fenti költségek, tanulás, folyamatos zenei felkészültség mellett van egy bizonyos összeghatár, amelyet minimum el kell érnie az esküvői DJ árnak.

Valószínűleg lesznek jóval az átlagos esküvői DJ ár alatt dolgozó szolgáltatók, Ti is fogtok ilyen árajánlatokat kapni. Ezeket viszont kezeljétek kellő óvatossággal, az ár alatt dolgozó esküvői DJ mindig legyen gyanús, mert általában hiányzik valami a fenti legális működési feltételek, megbízható munkavégzés és jó minőségű eszközök közül.

Az esküvői DJ ára az esküvő teljes költségvetésének 10%-át sem teszi ki, nem érdemes tehát néhány tízezer, vagy akár 70-80 ezer forint látszólagos megtakarítás miatt a megbízhatóságot kockáztatni!

Arról nem is beszélve, hogy ez a spórolás a végére még nagyon sokba kerülhet!

 

 online ajanlat

 

ESKÜVŐI DJ ÁRAK 2023-BAN

 

A cikk elején említett “megélhetési, vagy hobbi DJ-kel” és minősíthetetlen technikai eszközeikkel az esküvő DJ árak átlagánál, piackárosító és romboló hatásuk miatt nem számoltam, ezt talán elnézitek nekem. Őket leszámítva elmondható, hogy országos szinten a legtöbb esküvői DJ 200.000 Ft és 500.000 Ft közötti sávban dolgozik. 

 

Az átlagos ár nagyban függ a korábban részletezett tényezők mellett attól is, hogy melyik országrészről beszélünk, illetve mennyire árazza túl, vagy akár alul magát egy esküvői DJ szolgáltató. Összességében itt is elmondható, hogy nem biztos az, hogy a legdrágább szolgáltató a legjobb, illetve az, hogy bár ritkán, de az árkategória alsó sávjában is találhatóak jó esküvői DJ-k (ehhez azért hatalmas szerencse, vagy pedig egy önmagát alul értékelő esküvői DJ szükséges).

 

Lakhelyem miatt elsősorban a Fejér, Veszprém, Pest és Tolna megyében, valamint a balatoni esküvőkön dolgozó DJ-k árait ismerem pontosan. Az országos átlaghoz képest az induló ár itt is azonos, 200-250 ezer forint környékén mozog (ezért az összegért viszont biztosan erős kompromisszumokat kell vállalnotok), a felső határ 400-500 ezer forint körüli összeget takar, amelynél viszont már minden igényt kielégítő szaktudást és technikai szolgáltatásokat kaptok. 

 

Szerencsére rengeteg jó esküvői DJ ismerősöm van lakóhelyemen, és azon a területen, ahol dolgozom (Fejér megye, Veszprém megye, Somogy megye, Pest megye, Tolna és Bács-Kiskun megye, Győr-Moson-Sopron megye), így például a székesfehérvári, veszprémi, balatoni, de akár a kecskeméti, szekszárdi, győri esküvői DJ árakra is egyaránt van rálátásom, itt is az előzőekhez hasonló átlagos árakról beszélhetünk.

 

A saját áraimnál soha nem alkalmazok megkülönböztetett árképzést keresettebb esküvői helyszín, vagy népszerű esküvői dátum esetén sem. Ez nem is lenne túl szerencsés, több olyan példa is volt már, hogy két barátnő ugyanarra a szezonra kért tőlem árajánlatot, sőt, olyan is volt, hogy egy testvérpár mindkét tagja azonos esküvői szezonon belül tartotta a lagzit és kért ajánlatot tőlem úgy, hogy fogalmam sem volt a rokoni kapcsolatról. Ilyenkor hamar lerombolhatja az esküvői DJ a szakmai megítélését, ha pl. az egyik esküvőre 250.000 Ft-os, míg a másikra 450.000 Ft-os ajánlatot ad ki amiatt, mert az egyik helyszín átlagos, a másik pedig prémium.

 

A piaci esküvői DJ árakhoz viszonyítva korrekt, versenyképes ajánlatokkal várlak Benneteket!

Maximális odaadással készülök minden esküvőre, több, mint 10 éves esküvői DJ múlttal, leinformálható visszajelzésekkel a korábbi pároktól, megbízható minőségű hang-és fénytechnikai eszközök használata mellett.

 

 

A jelenlegi helyzet miatt már biztosan látható, hogy az esküvői DJ árak 2023-ban tovább fognak emelkedni, megközelítőleg 20-25%-os mértékben. Sok esküvői DJ szolgáltató már a 2022-es szezonban is megemelte árait, jövő évre pedig az inflációs hatások, és adózási változások miatt egy átlagos esküvői DJ árajánlat akár 80-100 ezer forinttal is drágább lehet, mint az idei évben.

 

MÉG KERESITEK A LEGJOBB ESKÜVŐI DJ-T? KÉRJETEK ÁRAJÁNLATOT TŐLEM IS!

online ajanlat

TOVÁBBI HASZNOS TIPPEKÉRT, INFORMÁCIÓKÉRT LÁTOGASS EL ESKÜVŐI DJ BLOG BEJEGYZÉSEIMHEZ IDE KATTINTVA!

BESZÉLJÜNK TERVEITEKRŐL!

Gyors, online árajánlatot kérnél? Itt megteheted!

Írj nekem elképzeléseitekről, és a legtöbb esetben maximum 1 napon belül elkészítem a személyre szabott árajánlatot. Legyen szó esküvői DJ, vagy rendezvény DJ szolgáltatásról, itt bármilyen ehhez kapcsolódó kérdéssel fordulhatsz hozzám!

(Az üzenetek néha a spam mappában landolnak, így kérlek, hogy azt is ellenőrizd az ajánlatkérés után 1-2 nappal!)

Igényelt szolgáltatások

Esküvői szolgáltató partnerek, akikkel mindig élmény a közös munkaPAPUCSEK JÓZSEF - Ceremóniamester


MOÓR DÁVID - Fényképész


BOKÁNYI ATTILA - Esküvő film, cinematográfia


PINTÉR TAMÁS - Ceremóniamester


MAROSI VIKTOR - Ceremóniamester


OCSKAY RUDOLF - Ceremóniamester


MIREX - Esküvői film és fotó


KORMOS RÓBERT - Ceremóniamester


DÉBER GÁBOR - Esküvő fotó


KÉRGES MÁTÉ - Esküvő fotó


Paralell Productions - Esküvői film